top of page
  • Skribentens bildIngrid och Ulf Hesser

Att bada i rosmarin som tjuren Ferdinand


Vem trodd att det skulle bli ett helt berg av rosmarin när vi började rensa vår lilla kryddträdgård vid husets entré? Det skar i hjärtat när vi var tvungna att beskära rosmarin"plantorna" (snarare buskorna) så mycket som vi gjorde. En tröst är ett tips vi fick att frysa in rosmarin. Nu har vi dragit av bladen, paketerat och fryst in för framtida bruk. En ljuvlig krydda vars doft kommer kunna förflytta oss till Frankrike i höst och vinter.

Vi har också flera rosor som gör anspråk på en del av den lilla köksträdgården. Vi har livligt debatterat rosornas vara eller inte vara under flera år men i dagsläget är den diskussion på sparläge. Rosorna har aldrig varit vackrare än nu, men de taggarna, de taggarna...

Resultatet av vår beskärning, resning och lite omflyttningar har blivit en underbar plantering att njuta av. Nu kan våra kära gäster, vänner och vi själva botanisera bland pinfärska kryddor och med saxen i hand ta för oss av timjan, dragon, salvia, mynta och rosmarin!

Till samlingen hör också ett litet citronträd som vi fick för fem år sedan som en liten citronplanta i en kruka.Vi planterade den så småningom bland alla kryddor men har inte sett någon större tillväxt utan varit lite oroliga för eventuella skadedjur. Äntligen har Citronieren skjutit i höjden och stoltserar dessutom med flera embryon till frukter. Vem vet kanske får vi skörda några citroner innan årets slut!

Avslutningsvis - det är ljuvligt att dra med fingrarna utmed kryddornas blad och grenar och lukta som tjuren Ferdinand under korkeken. Till och med en kontorsråtta kan fantisera om lite svagt gröna fingrar! 👒🌱🍀☀️

41 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page