top of page
  • Skribentens bildIngrid och Ulf Hesser

Petanque med snits i Haut-de-Cagnes


För ett par år sedan var det Europamästersskap i Nice i petanque. Större delen av Promenaden och parken Albert Ier var omgjorda till petanqueplaner med grus och stockar runtomkring. En sådan bana skall hålla 4x15m vid tävlingar.

Petanque är sporten där man spelar i tremannalag med metallkulor och där det gäller att kasta närmast en liten kula ( le couchonnet = griskulting) som man kastar ca 10 m bort. Varje spelare har tre kulor, vars diameter är 70,5 – 80 mm, beroende på storleken på spelarens hand.

Från början introducerades spelet av romerska soldater och sjömän, då med runda stenar. Senare gjorde man kulor av trä som förstärktes med nubb runtomkring. Det nuvarande spelet började i byn La Ciotat nära Marseille 1907 och i Frankrike räknar man med att det spelas av 17 millioner personer. I Marseille finns också världsorganisationen för petanque med 600 000 medlemmar.

Det finns också entusiaster som spelar med fyrkantiga (!) ’kulor’. Dessa tävlingar går ofta av stapeln i Haut de Cagnes.

Alla som varit i en fransk by har säkert sett petanque-spelarna på torget under platanerna. Man kan konstatera att det är ett spel för äldre män. I Nice var det 1800 spelare anmälda men endast 200 var kvinnor.

På tävlingsområdet i Nice kunde man också köpa kulor från 63 – 275€ setet. Allt utprovat med speciell ’handmätare’ för att få rätt dimension.

76 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Äntligen!

bottom of page