Villa E-1027 i Roquebrune-Cap-Martin

March 12, 2017

 

 

Hört talas om Villa E-1027?

 

Villa E-1027 är ett fritidshus i Roquebrune-Cap-Martin i södra Frankrike.

Arkitekterna Eileen Gray och Jean Badovici ritade villa E-1027 1924 för eget bruk. Huset anses vara en tongivande företrädare för funktionalistisk arkitektur. Villans namn är baserat på arkitekternas namn: "E" för Eileen, "10" för Jean (med J som alfabetets tionde bokstav), "2" för Badovici och "7" för Gray. Jean Badovici stod för exteriören och Eileen Gray designade inredningen, inklusive möblerna.

 

Byggnaden uppfördes 1926-29. Den ligger i en brant sluttning med utsikt över Medelhavet och har ett maritimt uttryck, påminnande om ett kryssningsfartyg. Fasaderna är vitputsade, vilket understryker de kubiska volymerna och de rena ytorna.

 

Arkitekten Le Corbusier, som hade ett komplicerat förhållande till Eileen Gray, sägs ha beundrat E-1027 så mycket att han byggde sig ett eget hus, Le Cabanon, alldeles intill. Mot slutet av 1930-talet gjorde han också, av okänd anledning och mot Eileens Grays vilja, flera stora väggmålningar på E-1027, vilka finns kvar idag.

Villan, som kulturminnesmärktes i mitten av 1960-talet, stod länge öde och åldrades snabbt i det havsnära läget. År 2007 påbörjades en restaurering av villan som nyligen avslutats och villan har öppnats för besökare.

 

Läs mer om Eileen Gray och Le Corbusier en komplicerad relation och detta banbrytande hus som le Corbusier blev besatt av.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Utvalda inlägg

De bästa tipsen till tågluffaren

December 29, 2019

1/10
Please reload

Senaste inlägg

January 5, 2018

Please reload

Arkiv
Please reload

Sök efter taggar
Please reload

Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

KONTAKT

hyrhusifrankrike@gmail.com
+46701499574

FÖLJ OSS:

  • Instagram Social Icon
  • s-facebook
  • Twitter Metallic

© 2019 Hyr Hus i Frankrike