top of page
  • Skribentens bildIngrid och Ulf Hesser

Pain du Coeur för Prinsessan Christina


För några år sedan fick vår bagare ett finger med i invigningen av Villa Ingeborg, svenskarnas högborg på Rivieran med "högkvarter" för både Svenska Rivieraklubben och Svenska Kyrkan i södra Frankrike och Monaco. Prinsessan Christina skulle klippa bandet och en eminent delegation med representanter från svenska ambassaden i Paris och borgmästaren i Cagnes-sur-Mer var på plats.

Till saken hör att vi köper vi vårt frukostbröd varje morgon i bageriet som nu sköts av Laurent Adenod som representerar fjärde generationens bagare. Just dagen före invigningen av Villa Ingeborg visade han en artikel om bageriet och honom själv i Nice Matin. Vi berättade om den stundande invigningen påföljande dag med en "svensk prinsessa" och han utbrast "jag älskar er svenskar som bor här omkring, ni är så artiga och positiva!".

Nåväl, nästa morgon vid samma morgonritual presenterar han ett enormt brödhjärta som han bakat och som han vill få hjälp med att överlämna till prinsessan. Nu ska man ju inte lova mer än man kan hålla, men Mr Arnaud fick löftet att brödet skulle överlämnas "till prinsessan eller någon representant för den svenska delegationen".

Tro det eller ej, brödet blev överlämnat, prästen höll ett rörande tal om "den glade bagaren som inte bara finns i San Remo" och prinsessan Christina och borgmästaren beundrade brödet, fotograferades med detsamma och bilder publicerades på svenska konsulatets hemsida och i Nice Matin!

En solskenshistoria om vikten av att gå till bagaren varje dag :) och att vi svenskar/utlänningar faktiskt uppfattas mycket mer positivt av fransmännen än vi möjligen tror!

(Och, ja, vi rapporterade tillbaka med bildbevis till en rörd bagare. Han har numera ett inramat collage med bilder och tidningsurklipp på en hylla i bageriet. Bredvid står en liten svensk flagga!)

74 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page